torstai 25. heinäkuuta 2013

Älkää hyvät ihmiset kirkkoa mollatko

Kaikkea olemassa-olevaa ei tarvitse eikä kannata "uudistaa", muuttaa tai hävittää pelkästään uudistamisen vuoksi. Kirkko ja armeija esimerkiksi ovat sellaiset. Kaikilla mailla ja kulttuureilla on uskontonsa, siitä ei pääse mihinkään. Kommunismi Venäjällä ja Kiinassa yritti tehdä uskonnon tarpeettomaksi, mutta toisin kävi. Kommunismi osoittautui tarpeettomaksi.

Kun uusi paavi asetettiin virkaansa, maailman poliittiset valtiaat olivat nöyrästi juhlistamassa tilaisuutta. Olisi tyhmää kieltää ja vähätellä tosiasioita. Kun meillä lestadiolaiset tai körttiläiset kokoontuvat kesäjuhliinsa, poliittiset puoluekokoukset eivät ole mitään niiden rinnalla yleisömäärissä.

Kirkko tarjoaa vertaansa vailla olevat puitteet kasteesta hautajaisiin. Kirkosta eronneetkin ja ateistit tahtovat tulla haudatuiksi siunattuun maahan. Kirkkohäät ovat suurta muotia, homot ja lesbot haluavat tulla kirkon siunaamiksi. Rokkimuusikot herkistelevät perinteisin joululauluin kirkoissa. Nuoret menevät innoissaan rippileireille.

Sukututkimus on internetin vaikutuksesta yleistynyt. Mistäpä muualta kuin kirkonkirjoista etsitään tietoa esivanhemmista. Valistunut matkailija käy ihmettelemässä valtavia kirkkorakennuksia maailmalla, olivatpa ne suurkaupungeissa tai pienissä kylissä. Keskiaikaiset kivikirkot Uudellamaalla ovat ihmeellisen kauniita made in Finland tuotteita.

Kotikyläni merkittävin rakennus on maan neljänneksi vanhin puukirkko. Se on oiva Matti Härmän pohjalaista kirkonrakennustaitoa edustava rakennus Mikael Toppeliuksen koristamin maalauksin. Kun kuulee epäiltävän onko suomalaista identiteettiä olemassakaan, sopii käydä katsomassa näitä rakennuksia.

Suomalaista identiteettiä luotiin jo keskiajalla, kun Mikael Agricola väänsi Raamattua Suomen kielelle. Epäiltiin ettei Jumala ymmärrä suomea. Kyllä se ymmärtää Suomen kielen joka taitaa kaikkein mielen, väitti Agricola. Ilman identiteettiä ei myöskään historian hämärästä noussut Kalevala olisi mahdollinen.

Kirkko edusti hallitusvaltaa aikana, kun omaa keskushallintoa ei vielä ollut. Saarnastuolista käsin paitsi heristeltiin nyrkkiä syntiselle kansalle, myös opastettiin ja välitettiin tietoa suuren maailman keksinnöistä. Papit olivat tärkeä linkki mm. maatalouden kehittämisessä.

Viime vuosina kirkko on antanut sosiaalista apua hätää kärsiville tapauksissa, jotka kuuluisivat valtiovallalle.






2 kommenttia:

  1. Jos kirkko seisoo ihmisoikeuksien tiellä, sen on muututtava.

    Homoavioliiton puolustajista vain hyvin pieni osa hinkuu kirkkohäitä. Taistelun tärkein päämäärä on saada valtion taholta samanarvoinen kohtelu kaikille parisuhteille, eli toisinsanoen mahdollistaa siviilivihkiminen maistraatissa.

    Tällä hetkellä kirkko on tässä "päävastustaja", äänekkäin päällepuhuja. Mutta, kirkolla ei ole erivapautta estää ihmisoikeuksia toteutumasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Totta, kirkon on pakko muuttua ja tarkistaa kantojaan monissa muissakin asioissa. Minä tarkoitan kirkon "puolustuspuheessa" ettei pidä lytätä koko rakennusta, jos yksi ikkuna on rikki tai ovista vetää.

      Poista