lauantai 13. heinäkuuta 2013

Typeryys

Kansainvälisesti arvostettu italialainen taloushistorioitsija Carlo M. Cipolla (1922-2000) julkaisi 1976 rajoitettuna painoksena tutkimuksensa The Basic Laws of Human Stupidity. Hän oli löytänyt ihmisryhmän, joka tuotti ihmiskunnalle ylimääräisen taakan, lisäannoksen vaikeuksia joka päivä. Tutkimuksen taustalla oli pyrkimys tunnistaa ja neutralisoida eräs ihmisten hyvinvointia ja onnellisuutta varjostava pimeä puoli.

"Tämä ryhmä on paljon vaikutusvaltaisempi kuin mafia, sotateollisuus tai kansainväliset vallankumoukselliset voimat - se on järjestäytymätön, kartoittamaton joukko, jolla ei ole johtajaa eikä sääntöjä mutta joka toimii silti täydellisessä yhteisymmärryksessä kuin näkymättömän käden ohjaamana niin, että ryhmän jäsenet vahvistavat toistensa toimintaa."

Ryhmän nimi on Typeryys. Sen kokonaislukumäärä arvioidaan aina liian pieneksi. Kirjoittaja hämmästelee, että nekin joita on tottunut pitämään järkevinä ja älykkäinä, osoittautuvat häpeämättömän typeriksi. Hän ei lähde julkistamaan typerysten tarkkaa osuutta väestöstä koska lukema osoittautuisi joka tapauksessa liian pieneksi.

"Se, että typerys syntyy typeryksenä, on ennalta määrätty." Cipolla ihmettelee, että typeryksiä on prosentuaalisesti yhtä paljon sekä pienissä että suurissa ihmisryhmissä. Koulutustaustoilla ei ole mitään tekemistä asian kanssa. Hakeutuipa ihminen hienompiin ympyröihin tai pakenisi Polynesian viidakoihin, eläisi riettaasti tai sulkeutuisi luostariin, ympärillä olisi aina tietty määrä typeryksiä ja se määrä ylittäisi aina odotukset.

Cipolla olettaa, että ihmiset jakautuvat neljään peruskategoriaan: avuttomat, älykkäät, roistot ja typerykset. Typerys on henkilö, joka aiheuttaa toiselle ihmiselle tai ryhmälle vahinkoa hyötymättä siitä itse tai jopa aiheuttaen vahinkoa itselleen. Avuton ihminen saattaa toimia joskus älykkäästi ja toisinaan roiston tavoin. Täydellinen roisto on sellainen, joka toiminnallaan aiheuttaa toiselle yhtä suuren tappion kuin itselleen hyödyn.

Typerykset ovat pohjimmiltaan vaarallisia, koska järkevien ihmisten on vaikea käsittää järjetöntä käytöstä. Typerys kiusaa muita vailla sen kummempia tarkoitusperiä tai suunnitelmia ja tekee sen täysin ennakoimattomasti ja täysin yllättävissä paikoissa. Typerysten kanssa veljeilystä joutuu poikkeuksetta maksamaan kalliisti, ajasta, paikasta ja olosuhteista riippumatta.

"Typerys on kaikista neljästä ihmistyypistä vaarallisin", tiivistää prof. Cipolla ja jatkaa "Typerys on vaarallisempi kuin roisto".

(Carlo M. Cipolla: Inhimillisen typeryyden peruslait. Minerva 2013)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti