torstai 11. heinäkuuta 2013

Gryndareiden valtakunta

Isä tuossa kirjoitti hienosta suomalaisesta arkkitehtuurista ja mainitsi ylöspäin kasvavista rakennuksista teiden jäädessä ahtaalle myöhempää kehitystä ajatellen. Minusta niitä ylöspäin kasvavia rakennelmia voisi joskus kyllä käyttää ihan hyötytarkoituksiin.

Olen itse saanut seurata rakkaan kotikyläni, Oulunsalon, keskustan kasvamista (=hajoamista) 1980-luvun puolivälistä lähtien. Siinä on tarina, joka hakee vertaistaan siinä, miten pieleen niin pienellä alueella asiat voidaan laittaa keskustan rakentamisen suhteen.

Ensin saatiin keskustaan upea kunnantalo ja muutamia vuosia sen jälkeen siihen viereen uusi yrittäjätalo. Sitten alkoi syntyä tarvetta uusille kauppatiloille (en tiedä kenen mielestä, mutta veikkaan gryndareita), ja niin kuoli kylän keskusta. Kauppakeskus Kapteeni rakennettiin jostain ihan käsittämättömästä syystä mahdollisimman kauas muista palveluista.

Näin maallikon näkökulmasta ei voi ymmärtää, miksi Kapteenia ei tehty siihen keskustaan. Tilaa ei kuulemma ollut, mutta miksi ei rakennettu ylöspäin kunnantalon ja yrittäjätalon arkkitehtuurin hengessä? Olisi syntynyt hieno, upea, viihtyisä ja toimiva keskus. Terveyspalvelut olisi voinut siirtää sinne Kapteenin nykyiselle paikalle. Veikkaan, että olisi syntynyt hienoa ja toimivaa arkkitehtuuria, jossa myöskin vuosittainen kesätori olisi lopultakin toiminut luontevasti. Nyt kauppakeskus Kapteeni taistelee henkeen ja vereen, että uusi S-kauppa ei pääsisi rakentamaan Hailuodontien risteykseen. Niinpä niin, Kapteenin kaupat ovat kuolemassa, rotat lähtemässä!

Itsekin Oulunsalossa yrittäjänä toimineena voin sanoa, että se oli kaikista tekemistäni ammateista toiseksi raskainta työtä. Ei käy kateeksi kollegoille!

Markus

P.S. Koska lukijaa jäi kuitenkin vaivaamaan, että mikä se raskain sitten oli, niin sanottakoon sekin: eka luokan opettajan toimi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti