torstai 16. toukokuuta 2013

Flow


Flow tarkoittaa virtaa. Siitä on tullut muotisana ja -tapa ilmaista erilaisia asioita. Samaan virtaan ei voi astua kahta kertaa, tiesi antiikin filosofia. Ei tietenkään voi, koska virta ei pysähdy hetkeksikään. Uutisvirta erilaisissa medioissa näyttää yötäpäivää mitä kauheuksia maailmassa tapahtuu. Kaikesta kilpaillaan  telkussa. Huomenna ei muista kuka tänään voitti mestaruuden ruuanlaitossa tai tanssissa. Flow kuittaa samantien tapahtuman nähdyksi ja haudatuksi.

Meillä on sellainen harhakuva, että Flow tekee meistä viisaita. Kun joku filmitähti lähtee kiertämään maailmaa kuvaaja kintereillään, meistä tuntuu, että tietomme lisääntyy sohvaperunana telkusta seuratessamme hänen seikkailujaan. Matkailuhan avartaa, sen tietävät Tallinnassa pistäytyvät puhumattakaan Thaimaan matkailijoista. Se on Flowta. Onni asustaa aina jossakin muualla kuin missä satun olemaan.

Missä olit lomalla on vakiokymys lomalta palaavalle. Jo keskiajalla Pascal  kirjoitti, että ihmiset matkustavat kaukomaille pelkästään siksi, että voivat kertoa siitä tuttavilleen. Jos ihmiset hoitaisivat työnsä ja pysyttelisivät mökeissään, niin monilta harmeilta vältyttäisiin, hän lisäsi.

Eräs nuori mies  kertoi, kuinka hän työttömyyskorvauksilla pistäytyy silloin tällöin Tallinnassa voidakseen hetken tuntea itsensä varakkaaksi. Pinnalla on pysyttävä elämän virrassa millä keinoin hyvänsä. Kevyt tavara ja heppoiset aatteet pysyvät pinnalla, niitä virta vie ja tuo.

Maailmaa parannetaan koko ajan. Siinäkään työssä ei auta pysähtyä, saati perääntyä vaikka mikä olisi.
Ilman tuliaseita rauhan työtä ei voi tehdä. Joskus puhuttiin rauhaan pakottamisesta, kunnes huomattiin sellaisen puheen viittaavan väkivaltaan rauhan sijasta. Ei niin sopinut puhua. Kuitenkin aseteollisuus lienee ainoa teollisuudenhaara, jossa ei ilmene työttömyyttä.

Flow aiheuttaa ettei mihinkään ehdi perehtyä kunnolla. Pysähtyminen hirvittää, sitä painuu pohjaan jos pysähtyy tai ainakin vaipuu pinnan alle. Tukehtuu. Antiikin Kreikassa eräs koulukunta väitti ettei liikettä ole olemassakaan. Diogenes irvileuka näytti konkreettisesti liikkeen olemassaolon. Hän lähti väittelytilaisuudesta kävelemään. Kuusamolainen kirjailija Reino Rinne sanoi: kaikki muuttuu eikä mikään muutu.

Minä tunnustaudun filosofian harrastajaksi. Kultahippuja siinäkin lajissa on vaikea löytää. Tiedon etsiminen on työlästä puuhaa. Ja jos jotakin sattuu löytämään ei sillä tässä mediaflowssa ole käyttöä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti