sunnuntai 23. kesäkuuta 2013

Työkalupakki

Valtiovarainministerin saavuttua neuvotteluista, hän kertoi asioiden sujuneen Suomen kannalta hyvin. Pitäisikö kriisirahaston maksella epäonnisten pankkien vanhoja velkoja aiheutti skismaa. "Meidän kantamme on edelleen entinen tältä osin, että me emme kannata sitä. Mutta näimme osana kompromissia mahdolliseksi pitää se työkalupakissa mukana, ministeri sanoi Luxemburgissa."

Kuvittelen Täti Tiukan saapumista neuvotteluihin. Ensi töikseen hän rämäyttää työkalupakin pöydälle. Hollannin ja Ranskan ministerit kohauttavat kulmiaan ja vilkaisevat merkitsevästi toisiaan. Saksan Schäuble ei sano mitään. Hän on jo sanonut, että neuvotteluiden epäonnistuminen johtaisi koko EU:n repeämiseen.

Mietin kulkevatko muut ministerit neuvotteluissa ilman työkalupakkia. Ruotsalaisia näissä seuroissa ei ole koska eivät älynneet liittyä euroon. Ei ihme, että he vähättelevät ministerimme saavutuksia."Kotimaahan orientoitunut poliitikko. Teki ison numeron saadakseen vakuudet Suomelle kriisimaista. Noilla vakuuksilla ei ole mitään merkitystä todellisessa maailmassa. Hän ei ole jättänyt mitään muuta vaikutelmaa EU-tasolla. Passiivinen. Ei vaikutusvaltaa." (Henrik Brors, Dagens Nyheter)

Itselläni on kaksi työkalupakkia. Toinen on sininen peltinen, toinen musta ja muovinen. Sininen on kenkälaatikon alla eteisessä, musta keittiön siivouskomerossa. En tarvitse niitä koskaan. Mitä tekisin esim. putkipihdeillä, koska uusitussa putkistossa ei ole yhtäkään kierrettävää liitosta. Hieno hylsysarja voisi sopia auton korjaamiseen, mutta minulla ei ole Ladaa.

Aika on ajanut molempien työkalupakkieni ohi. Ainoa mitä omakotiasuja tarvitsee on vasara, tongit, saha ja ruohonleikkuri. Mietin kuinka paljon rahaa olen haaskannut turhiin työkaluihin. Tunnustan paheeni, olen köyhän sota-ajan lapsi. Hyviä työkaluja ei saanut mistään. Päätin joskus hankkia kunnon työkalupakin.

Kriittiset lukijani voivat ajatella, että olen poropeukalo, tumpelo, jolla on peukalo keskellä kämmentä. Sellainen ei tee työkalupakilla mitään. Ja mitä tekemistä sillä on asiaan vihkiytyneiden, korkeasti koulutettujen ministereiden kanssa. Luulenko minä, että jos Jumala antaa viran, niin hän antaa taidonkin.

Näinhän minä ajattelen pakostakin, kun ajattelen ministereidemme taustoja. Konfutse sanoi viisaasti, että älkää puuttuko valtion asioihin ellette kuulu hallitukseen. No en kuulu, mutta kai tässä sentään työkalupakista voi puhua. Ministerin työpakissa on salainen ase, joka kyllä on kaikilla EU-mailla ilman työkalupakkiakin.

Ministerimme mukaan yksi Suomen keskeisistä tavoitteista oli, että päätökset kriisirahaston pankkituesta tehdään aina yksimielisesti. Tällöin Suomi tai mikä tahansa muukin euromaa voi myös estää ne. Työkalupakissa siis on väline, jolla taloudellinen mielettömyys voitaisiin katkaista heti.

Olen satavarma ettei sitä työkalua tulla koskaan käyttämään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti