sunnuntai 16. kesäkuuta 2013

Eldorado

Avaruuden sanotaan laajenevan koko ajan. Onneksi sentään aurinko, kuu ja tähdet oman aurinkokuntamme sisällä pysyvät radoillaan. Entropia eli haje näkyy ihmiselämässä lähinnä siten, että asiat eivät millään tahdo pysyä hallinnassa. Epäjärjestys lisääntyy, mielipiteitään joutuu muuttamaan, takkia kääntelemään...

Luontoelokuvista näkee, kuinka emo pistää niskoittelevan pennun järjestykseen alta aikayksikön. Jos aikoo pysyä hengissä, on pakko kulkea totuttuja uria. Saman rodun edustajat vetävät yhtä köyttä. Ihminenkin ymmärtää etteivät jääkarhu ja maissa elelevä nalle voi kalastella samoissa vesissä.

On kysytty miksi ihminen luotiin viimeiseksi. Siihen on hyvä vastaus. Ihminen päästettiin maailmaan viimeiseksi siksi, että kaikki olisi valmista, kuin tarjottimella häntä varten. Oli kukoistava luonto ja rikas eläinkunta. Siitä vaan napostelemaan valmiiseen maailmaan!

Ihminen oli luotu Jumalan kaltaiseksi. Näin hän päätteli, koska ei suurestikaan muistuttanut muita eläimiä. No, apina oli sinnepäin, mutta niin kaukana kuitenkin. Ihminen oli varustettu aivoilla. Niiden avulla hän erosi ratkaisevasti muusta luomakunnasta. Hän ymmärsi olevansa luomakunnan kruunu.

Sanotaankin ettei mikään ole niin viisas kuin ihminen, paitsi insinööri. Lapsuudessani unelmoitiin ruusuisesta tulevaisuuden maailmasta. Silloin olisi näköradio ja näköpuhelimet. Autot ja lentokoneet kulkisivat ilman ohjaajaa. Robotit tekisivät suurimman osan ihmisen töistä. Ihmiset olisivat yhtä suurta perhettä. Sotia ei olisi.

Paljon suurenmoisia asioita on ihminen saanut aikaan. Niitä nyt kelpaa turistien käydä ihailemassa. Suuret lentokoneet, kuin ilmalaivat siirtävät ihmisiä paikasta toiseen. Kun yksi seutu on kulutettu loppuun, siirrytään toiseen. Koskaan ihmiset eivät ole olleet yhtä viisaita kuin nyt. Ihmisillä on suorastaan tietoähky.

Tasa-arvoisemmaksi ja onnellisemmaksi maailma ei voi tulla. Meidänkin pienen takametsien maan ministerit hymyilevät ryhdikkäinä ja hyvin puettuina tietotusvälineissä melkein kuin Euroopan omistajat. Ja minkälaisessa seurassa he liikkuvatkaan, huh huh... maailman mahtavien!

Eikä raha lopu. Maailmanpankki ja Euroopan keskuspankki painavat sitä niin paljon kuin itsekukin maa ja pankki tarvitsee. Toisinaan minusta tuntuu, että uneksin. Eikä kenenkään tarvitse kantaa hankalia kolikoita tai seteleitä mukanaan. Työnnät vain muoviläpykän koneeseen. Rikkaat siirtelevät miljoonia maista ja pankeista toisiin.

Jos tämä ei ole Eldorado, niin mikä sitten?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti