maanantai 18. elokuuta 2014

eeli aalto
KAIKKI OIKEIN Anna-Leena Härkönen

Anna-Leena Härkönen on kirjoittanut hyvän kirjan, romaanin, jonka jokaisen lottoajan kannattaa lukea. Asiantuntijat sanovat, että kaikki haluaisivat voittaa lotossa, mutta kukaan ei haluaisi olla lottovoittaja. Ihmiset lottoavat voidakseen viikon unelmoida, mitä tekisivät jos voittaisivat.

Kukapa ei olisi ajatuksissaan askarrellut kysymyksellä mitä sitten, jos yhtenä päivänä huomaisi olevansa miljonääri noin vain, äkikseltään. Varmaan olo menisi sekaisin, ajatukset hämärtyisivät. Härkösen romaani panee täydet valot päälle kuvatessaan Eevi ja Kari Puttosen elämää heidän voittaessaan 7 miljoonaa lotossa. Kirja on niin toden tuntuinen, että välillä kyselee onko tämä faktaa vai fiktiota.

Jälkeenpäin Eevi päättelee: -Ei lottovoitto aiheuttanut mitään. Se vain tönäisi liikkeelle asioita, jotka olisivat tapahtuneet muutenkin. Niin paljon oli jo ollut menossa päin helvettiä.

Kosmetologi Eevi Puttonen oli töistä tultuaan ostanut konetäytetyn lottokupongin. Yleensä hän ei lotonnut. Se kuponki vain sattui voittamaan. Kari oli töissä tavaratalon musiikkiosastolla toimien iltaisin keikkamuusikkona. Lottovoitto sai hänet kuvittelemaan mielettömiä. -Mä haluan tehdä jotain sikakreisiä, Kari sanoi. - Vuokrata viiskytkaks taksia ja pelata niillä pasianssia torilla. Istusin kaupungintalon rappusilla ja antasin kuskeille ohjeita radiopuhelimella. Noin niin ku aluksi.

Kenelle kerrottaisiin voitosta? Härkönen piirtää tarkasti ja taidokkaasti heitä lähellä olevat ihmiset. Pankista on kysyttävä, mihin kannattaa sijoittaa. Ensin kyllä repäistään vapaalle. Uusi asunto on ostettava parhaasta kaupunginosasta. Niin ja Kari haluaa uuden auton, Mersun tai Ferrarin.

Eevi haluaa tehdä yksin luxusmatkan, lentää Royal-Class-paikassa ja asua hotellissa, missä hänellä on oltava oma uima-allas. Kaikki tämä tapahtuu. Hesalaisessa lelukaupassa hän kohtaa sattumalta vanhan koulukiusaajansa Virven. Yksinhuoltaja saa potkut työstään, kun Eevi ostaa koko kaupan, jolla hän ei tee mitään. Sitä  mukaa kun toiveet toteutuvat ne menettävät merkityksensä.

-Jonkinlainen identiteettikriisi voitto aina on, oli veikkauksen virkailija heitä valistanut. Kari oli aina juonut. Nyt hän joi enemmän. -Mun pikku hiiripiiras on ihan hermona, hän hohotti Eeville. Pankissa sijoitusneuvoja sai heidän päänsä lopullisesti sekaisin. Tätäkö he olivat tulleet tänne kuuntelemaan? Tervetuloa todellisuuteen, ette te niin rikkaita olekaan kuin kuvittelitte. Ja Eevin todellisuus oli tämä: jos rahat loppuisivat, hän joutuisi takaisin sinne mistä tuli ja sen jälkeen hän hirttäytyisi.

 -Niin. Miten mä tän selittäisin? Sitä iloa, jonka sai lapsena vappupallosta, ei saa takas enää koskaan. Ja sen saman pallon perässä sitä silti yrittää ravata.

Kaikki haaveilevat rahasta. "Kaikki oikein" romaanissaan Härkönen on tyypillisimmillään ja parhaimmillaan. Karsealla huumorilla marinoitua inhimillistä draamaa.

Anna-Leena Härkönen
Kaikki oikein, Otava 2014


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti