perjantai 9. elokuuta 2013

eeli aalto HYVÄT SITEERAUKSET

Nyt tiedän, kuinka valitset siteeraukset kirjoituksiisi, sanoi Erno Paasilinna kerran kirjahyllyni edessä. Pudotat vain jonkin kirjan lattialle ja valitset avonaiselta aukealta sopivan ajatuksen. Sitten hän purskahti ernomaiseen nauruun.

Erno ei voinut uskoa, että olisin kahlannut klassikot läpi etsiäkseni ajatuksia. Jätän lukijan pääteltäväksi oliko Erno oikeassa, mutta päätin kokeilla millaista jälkeä tulisi, jos tekisin hänen heittonsa mukaan. Ottaisin minkä hyvänsä kirjan sattumalta ja avaisin sen summan mutikassa.

Nuoruus on jo hyvän aikaa merkinnyt minulle lyyristä ikää, toisin sanoen ikäkautta, jossa yksilö, lähes täysin itseensä keskittyneenä, on kykenemätön näkemään, ymmärtämään tai arvioimaan ympäröivää maailmaa selvästi. (Milan Kundera, Esirippu, 2013).

Neuvokkaat vanhimmat nousivat silloin, / sanoivat sanansa :  Gilgameshille: / "olet nuori, Gilgamesh, tunteesi kantavat sinua kanssaan: sinä et tiedä, olet perhosen poika! (Gilgamesh, maailman vanhin eepos. suomentaja Jaakko Hämeen-Anttila, 2000)

Sitkeästi ponnisteleva joogi, / joka on puhdistunut synneistä/ ja täydellistynyt monen elämän kautta,/ saavuttaa perimmäisen päämäärän. (Bhagavadgita, suomentanut Mari Jyväsjärvi 2008).

Kuten jo edellä mainittiin, antautui Cicero kirjallisille harrastuksilleen varsinkin sen jälkeen kun hän oli tullut takaisin maanpaostaan, ja toistamiseen, kun hän oli saanut armahduksen Caesarilta. (Marcus Tullius Cicero 106 eKr. - 43 eKr, Vanhuudesta).

Vain keskinkertaisilla on toiveita jatkuvasta olemassaolostaan, sukunsa säilymisestä, - he ovat tulevaisuuden ihmiset, ainoat eloon jäävät; "olkaa niinkuin he! tulkaa keskinkertaisiksi!" (Friedrich Nietzshe, Hyvän ja pahan tuolla puolen, Otava 2012).

Mikäli oikein ymmärrän, on todella pätevät syyt uskoa kaikkien kaistapäiden olevan Jumalan erikoissuosikkeja. (Erasmus Rotterdamilainen 1466-1536, Tyhmyyden ylistys, Karisto 2010).

Mutta kun tuommoisen kansainvaltion laajentuessa kovin suureksi, maan ääriin ulottuvaksi, sen hallinnon ja samalla sen yksityisten jäsenten suojelemisenkin täytyy käydä lopulta mahdottomaksi, ja kun toisaalta taas ryhmä tuollaisia yhtymiä aiheuttaa uudestaan sodan tilan, niin on itse ikuinen rauha aate, joka ei ole toteutettavissa. (Immanuel Kant 1724-1804, Ikuiseen rauhaan, Karisto 2000).

Joo, Kyllä miltä hyvänsä merkittävän kirjan aukeamalta hyvän lauseen löytää, mutta harvoin se taitaisi osua kirjoittamaani aiheeseen. Tuo Immanuel Kantin päätelmä ikuisesta rauhasta, joka ei ole toteutettavissa, antaisi ajattelemisen aihetta, jos teemana olisi Euroopan unioni. Sen eräs pääajatus oli luoda Eurooppaan tila, missä sota ei koskaan enää olisi mahdollinen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti